Suomen kesäyliopistojen keskusjärjestön, Suomen kesäyliopistot ry:n, 50-vuotisjuhlavuosi on päättymässä.
”Itse asiassa vietämme tänä vuonna tuplasynttäreitä”, pääsihteeri Tuija Österman kertoo.
Kesäyliopistotoiminta sai Suomessa alkunsa jo 110 vuotta sitten Jyväskylän kesäyliopiston perustamisen myötä. Sen jälkeen uusia kesäyliopistoja on perustettu ympäri Suomen, ja tänä päivänä ympäri vuoden toimivat 19 kesäyliopistoa ovat jo vakiinnuttaneet asemansa osana vapaan sivistystyön kenttää.
Kesäyliopistoilla, jotka nimestään huolimatta toimivat siis myös kylmempinä vuodenaikoina, on aivan erityinen tehtävä. Tämän päivän kesäyliopistot tarjoavat korkeakoulutasoista opetusta sekä yleissivistävää ja työelämälähtöistä koulutusta maamme lähes joka kolkassa. Vuosittain kesäyliopistoissa opiskelee lähes 70 000 monen ikäistä ja -taustaista opiskelijaa. Sujuvan keskinäisen yhteistyön avulla kesäyliopistot mahdollistavat kansalaisten monipuolisen kouluttautumisen iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta.
Yhdessä toimimalla myös laadusta voidaan pitää kiinni;
”Olemme ylpeitä siitä, miten kustannustehokkaasti järjestämme laadukkaita koulutuksia yli 50 paikkakunnalla, aina lasten tiedetoiminnasta ikääntyvien yliopistotoimintaan, työelämälähtöisistä koulutuksista puhumattakaan”, Österman tiivistää kesäyliopistojen erityistä roolia.
Hän jatkaa kertomalla, kuinka harva on tietoinen siitä, miten kesäyliopistot ovat toiminnassaan aina toteuttaneet jatkuvan oppimisen ajatusta. Avoimen korkeakouluopetuksen tuominen paikkakunnille, missä sitä ei muuten olisi tarjolla, on tästä hyvä esimerkki. Myös opiskelijoista pidetään huolta, sillä ”kesäyliopistoille on sydämen asia olla opiskelijoiden tukena”.
Paljon on siis aihetta juhlaan! Keskusjärjestö juhlisti 50-vuotista taivaltaan erityisellä juhlaseminaarilla marraskuun puolivälissä Helsingissä. Jyväskylän kesäyliopiston 110-vuotisjuhlavuoden ja lukukauden päätti puolestaan 15. joulukuuta Sydämen sivistys -luento sekä juhlakonsertti.